• Uitzenden
 • Detacheren
 • Werving & Selectie
 • Payroll

Hoe voer ik een goed sollicitatiegesprek?

U bent door de selectie gekomen en u heeft te horen gekregen dat u bent uitgenodigd voor een gesprek. Nadat u zich schriftelijk heeft voorgesteld, is het nu de bedoeling u persoonlijk voor te stellen. Wij geven u enkele tips om een goede indruk achter te laten.

Voorbereiding

Ter voorbereiding is het nuttig om alvast nadere informatie in te winnen over het bedrijf waar u wilt werken. In een aantal gevallen wordt namelijk naar uw kennis over het bedrijf gevraagd. Een aantal manieren om deze informatie te vergaren zijn: internet, kennissenkring, neem vast een kijkje in het bedrijf, telefonisch contact met het bedrijf. Verder is het verstandig om uw sollicitatiebrief + cv uit het hoofd te leren. Veel werkgevers zullen deze namelijk bij de hand houden tijdens het gesprek.

Zorg dat u op tijd aanwezig bent. Mocht u toch te laat komen, meldt dit dan van te voren even. Als u bijvoorbeeld in de file staat, meldt dit dan even en dat u dus wat later zal komen. Zorg er verder voor dat u er verzorgd uitziet en kijk de werkgever altijd aan tijdens het gesprek. Deze dingen zijn niet al te moeilijk dankzij een goede voorbereiding.

Verder zijn er wel een aantal standaardvragen die u gesteld zal worden. Zorg daarom dat u alvast een antwoord heeft bedacht op de volgende vragen:

 • Wie bent u? Vertel hier ongeveer de dingen die op uw CV vermeldt staan.
 • Waarom heeft u op deze vacature gereageerd?
 • Waarom bent u juist degene naar wie we op zoek zijn?
 • Wat zijn uw sterke en zwakke punten?

  Wees niet te negatief over uzelf, maar ook niet te positief. Kom zelfverzekerd over, maar niet te arrogant. Verder is het belangrijk dat u het gesprek maakt in plaats van afwacht op de vragen die gesteld worden. Als de werkgever klaar is met vragen stellen, is er meestal nog gelegenheid om zelf vragen te stellen. Maak hier gebruik van, hierdoor laat u uw interesse blijken, waardoor u sneller aangenomen zult worden.

  Daarna nemen jullie afscheid van elkaar. Als alles goed is gegaan, wordt u aangenomen. Hierover zal het bedrijf binnenkort informatie verstrekken. Als u niets meer hoort, ga er dan na een tijdje achteraan, maar vaak betekent dit dat u helaas bent afgewezen.